Sejlvinde og vindretninger

Når man skal bringe båden fra punkt A til punkt B, er en af de vigtigste opgaver for besætningen hele tiden at være sikker på, hvor vinden kommer fra og hvor meget det blæser.

Erfaringen viser, at det at kunne vurdere hvor vinden kommer fra, er noget af det vanskeligste for begynderen i sejlsport.

Det er vinden der fylder sejlene, som derved trækker båden frem gennem vandet. For at kunne udnytte vinden bedst muligt skal sejlene trimme efter, hvor vinden blæser fra i forhold til bådens sejl retning.

Vi har lavet et lille hjælpeværktøj som du kan printe og lege med. Når du har udskrevet tegningen i 4 kopier, skal du skærer den inderste hvide cirkel båd båden fri på den ene kopi, dernæst skærer den farvede cirkel fri fra kopi 2 og endelig skal du skær den yderste cirkel fri af baggrunden på kopi 3.

Nu skal vi have samlet baggrund og de udskårne skiver. Vi samler dem alle sammen på kopi 4 med en tegnestift i midten.

Nu har du et legetøj hvor de 3 skiver uafhægig af hinanden kan dreje. Vinden er konstant og kommer oppefra. Du kan nu dreje båden i en eller anden retning og derefter stille den næste skive så viser hvilken vindretning der er på båden.   
Sejlvinde
Du kan downloade tegningen ved at højreklikke og trykke på Gem Billede.